Unix - Questions - Interview / Learning

13. What does chmod 654 stand for.

Ans : _rw_r_xr__

14. Which of following is used for back-up files?

(a) compress (b) Tar (c) make (d) all the above

Ans : b

15. what does find command do ?

Ans : search a file

16. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is haltes is

Ans : init

17. The UNIX shell is....

Ans : forms the interface between the user and the kernal

18. In UNIX a files i-node
Ans : is a data structure that defines all specifications of a file like the file size ,number of lines to a file ,permissions etc.

19. Which of the following is true

a)UNIX is a time sharing multi-user OS
b)UNIX has a device independent file system
c)UNIX is full duplex
d)UNIX has command interpreter
e)All of the above

Ans: e

20. Interprocess communication in UNIX can be achieved using

a)pipe
b)Message
c)Semaphores
d)Shared Memory
e)All of the above

Ans : e

21. Which of the following is true about fork()

Ans : causes the creation of a new process ,the CHILD process with a new process ID

22. until who|grep mary
do
sleep 60
done
a) is syntactically incorrect
b) waits 60 seconds irrespective of Mary being logged in or not
c) waits until Marry is logged in
d)waits till Mary exited
e)None

Ans : c